L’ansietat i el seu impacte a la vida de les persones: casos il·lustratius

En aquest article, explorem com l’ansietat afecta la vida de les persones, centrant-nos en casos il·lustratius. Com a psicòloga, entenc la importància de comprendre els efectes de l’ansietat en la salut mental dels meus pacients. A través dels casos següents, podrem analitzar com l’ansietat pot influir en diferents aspectes de la vida.

Què és l’ansietat i com afecta les persones?

L’ansietat és una combinació de pensaments i respostes fisiològiques relacionades amb la por d’esdeveniments adversos que estan fora del nostre control. Hi ha dos tipus d’ansietat principals: l’adaptativa i la patològica. La primera és essencial per a la supervivència, ja que ens manté alerta davant de situacions de perill. Tot i això, l’ansietat patològica, com en els casos de Cristina i Pere, sorgeixen en situacions quotidianes i no desapareix fàcilment.

Com a psicòloga, adopto un enfocament humanista a la meva pràctica. Reconec que múltiples factors influeixen en la salut mental, el creixement personal i l’autorealització d’un individu. Els aspectes emocionals, físics, conductuals i cognitius interactuen i convergeixen, permetent a l’individu trobar-se ell mateix.

Cas de Cristina: Viure dominada per l´ansietat a Barcelona.

Cristina, una noia resident a Barcelona, lluita diàriament contra l’opressió de l’ansietat. Experimenta una sensació aclaparadora, com si l’ansietat busqués escapar del seu cos, però tem perdre el control si ho permet. Els seus sentits semblen enganyar-la, i sent que el seu cos i ment han deixat de treballar a favor seu, convertint-se en esclaus de l’ansietat.

Tot i complir les seves responsabilitats diàries, Cristina es veu afectada en tots els aspectes de la seva vida. Menja sense tenir gana, el seu exercici laboral es veu compromès, llegeix sense comprendre i la seva capacitat per relacionar-se es veu afectada. Tot i que dorm, no aconsegueix descansar adequadament.

A nivell emocional, Cristina lluita per connectar amb l’amor i l’amistat, sentint dificultat per establir relacions significatives. La seva ment està constantment inquieta, sense trobar cap enfocament clar. Experimenta un soroll intern que en dificulta el benestar emocional. A més, se sent aclaparada per una pressió intensa al pit, afectant la seva qualitat de vida.

En la cerca per superar l’ansietat, Cristina és conscient que compta amb recursos i eines adquirides a través de la lectura i l’aprenentatge.

Cas de Pedro: Enfrontant el pànic

Pedro, resident a la zona del Vallès, va experimentar la seva primera crisi de pànic durant la seva etapa escolar. L’atenció dels seus professors s’hi va centrar, preocupats pel seu benestar. Tot i això, unes setmanes més tard, Pedro es va trobar en una situació angoixant durant una classe de biologia. Va començar a sentir nàusees i va experimentar una sensació d’entumiment a les mans. La seva ment es sentia a la vora del col·lapse, sense tenir referències clares sobre el que estava passant. Durant un breu moment al bany, el seu cos i ment semblaven aliens a ell. Tot i que sentia la necessitat de vomitar, no expulsava res. Al seu lloc, experimentava una opressió nauseabunda i una sensació de mareig, mentre les parets semblaven fondre’s.

Pere es va veure embolicat en una per freda i fosca, desconeguda fins aquell moment. La desorientació i la sensació de pèrdua de control el van aclaparar. Es preguntava què passava i temia per la seva pròpia vida.

Consells per enfrontar l’ansietat

Per comprendre i afrontar l’ansietat, recomano la lectura del llibre “L’Ansietat” del reconegut autor Scott Stossel. En aquesta obra Stossel combina la seva experiència personal amb l’ansietat des de la infància amb una investigació periodística exhaustiva sobre aquest enigma.

Aquí tens alguns consells que et poden ajudar a enfrontar l’ansietat:

  1. Canvia el teu enfocament: Evita escrutar-te constantment i verificar els teus signes vitals per decidir si pots enfrontar el món que t’envolta. Com més et concentris en allò que tems que passi, més probable és que això passi.
  2. Modifica el teu diàleg intern: Evita tenir una perspectiva catastrofista i expressions negatives com “estic aclaparat”, “no ho puc fer” o “em moriré”. Reemplaça-les amb afirmacions positives i constructives.
  3. No us centreu exclusivament en l’ansietat: L’ansietat no hauria de ser el vostre únic enfocament. El teu món és més ampli i divers que això. No donis poder a l’ansietat sobre tu.
  4. Atreveix-te a ser un aventurer: La vida és plena de descobriments i experiències que et faran créixer com a persona. Surt de la teva zona de confort i descobreix noves oportunitats que et facin sentir més segur i feliç.
  5. Actua en contra de l’ansietat: Enfronta les pors i realitza accions que vagin en contra de la resposta d’ansietat que experimentes. Riu-te, relaxa’t, pensa positivament, desdramatitza, cultiva amistats i gaudeix de la vida per augmentar la teva felicitat.

Recorda que si aquests consells no són suficients per mitigar l’impacte de l’ansietat a la teva vida, és important cercar l’ajuda d’un professional especialitzat en trastorns d’ansietat. Com a psicòloga a Barcelona i el Vallès, sóc aquí per oferir suport i acompanyament en el teu procés de superació de l’ansietat.

Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?

Nuestro horario:
Lunes a Viernes de 9:00h a 20:00h